Oana Pintea Cabinet de Psihologie

            In aceasta sectiune gasiti informatii utile pentru clarificarea unor termeni importanti din domeniul psihologiei.

 

Psihodiagnostic:

 

            Psihodiagnosticul clinic presupune identificarea factorilor psihologici implicati in aparitia tulburarilor psihice.

            Procesul prin care sunt identificati acesti factori poarta numele de evaluare clinica, pentru realizarea careia psihologul apeleaza la diverse teste psihologice si interviuri.

 

Cand e nevoie de psihodiagnostic si evaluare clinica?
 

-          inainte de inceperea unui demers psihoterapeutic sau de consiliere;

-          pentru examinarea sanatatii mintale, necesara pentru angajarea sau pastrarea unor locuri de munca.

 

 Psihoterapia individuala:
 

            Psihoterapia este interventia psihologica care presupune reducerea sau remiterea tulburarilor psihice prin analiza evenimentelor cu care ne confruntam, a emotiilor, gandurilor si comportamentelor noastre.

           
Cui ii este utila psihoterapia?
 

            Psihoterapia poate fi utila persoanelor care:

-          simt ca nu fac fata problemelor cotidiene cu care se confrunta;

-          experienteaza stari de depresie, anxietate, panica, tulburari ale comportamentului alimentar, sexual, de personalitate, deficite atentionale;

-          au fost abuzate fizic sau emotional;

-          au dificultati de relationare cu persoanele din jurul lor;

-          au dificultati de luare a unor decizii.

 

 

Psihoterapia de Grup

 

            Psihoterapia de grup e o interventie psihologica ce consta in faptul ca un numar de persoane cu o problema comuna (ex. Dependenta de alcool, droguri, depresie etc) impreuna cu un moderator al grupului (de obicei un psihoterapeut) discuta problemele cu care se confrunta.

            Avantajul acestui tip de interventie consta in faptul ca pacientii isi pot discuta experientele personale, fiecare dintre ei intelegand mult mai usor ca nu e singurul care se afla in acea situatie problematica.

 

 

 Consilierea psihologica
 

            Consilierea psihologica reprezinta interventia care se adreseaza acelor persoane ce nu prezinta o tulburare psihica, dar care traiesc un disconfort emotional datorat unor dificultati de rezolvare a unor probleme, de luare a unor decizii sau de relationare interpersonala.

            Scopurile majore ale unui demers de consiliere psihologica sunt:

-          insusirea unor abilitati practice de rezolvare de probleme, de luare de decizii si de relationare interpersonala;

-          prevenirea aparitiei tulburarilor psihice.

 Ce este terapia cognitiv-comportamentala?

            Psihoterapia cognitiv-comportamentala este interventia psihologica care pune accentul pe relatia existenta intre gandurile noastre, emotiile, comportamentele si respectiv unele reactii biologice pe care le resimtim, datele teoretice si empirice ilustrand faptul ca anumite ganduri au potentialul de a genera si mentine un disconfort emotional si psihofiziologic intens, insotit adesea si de comportamente dezadaptative.

            Principiul de baza al acestui tip de interventie este ca prin modificarea modului in care noi interpretam evenimentele cu care ne confruntam (prin eveniment intelegandu-se o situatie propriu-zisa, un gand, o emotie, o reactie biologica etc) obtinem diminuarea sau chiar disparitia disconfortului emotional.